Pagina 1 van 1

Tip - Voedingsaansluiting (DC In)

Geplaatst: 27 mar 2025, 19:48
door Administrator


Op een koude winteravond in december hield mijn Asus acces point er plotseling mee op. Geen man overboord, want direct schakelde mijn laptop over naar het Ziggo modem dat in de meterkast hangt. Altijd fijn dat je ook wireless een back-up geregeld hebt. Zeker omdat de huidige laptops niet meer over een LAN-aansluiting beschikken.

Het access point staat op zolder, waar we in de winter alleen de verwarming aanzetten als we er daadwerkelijk moeten zijn.
Te koud om daar te onderzoeken wat er aan de hand kan zijn − het access point heeft jarenlang probleemloos gewerkt.¹
Meegenomen naar de (warme) huiskamer om te kijken wat het euvel kan zijn. Het access point voelde steenkoud aan en elke reset resulteerde in een (korte) opstartprocedure om vervolgens weer uit te schakelen. Zou het iets met de kou te maken hebben?

Het access point op ruime afstand van een verwarmingsradiator gezet om langzaam op te laten warmen. En jawel, na enkele uren en een reset bleef het Power-lampje nu wel branden. Probleem opgelost en het access point verhuisde terug naar zijn vertrouwde plekje.

Afbeelding

Weken gingen voorbij en was dit probleem alweer bijna vergeten. Totdat het access point er spontaan wéér mee ophield...
De omstandigheden waren bijna identiek, met één uitzondering: De winter was voorbij en de kou uit het land − en van de zolder − verdwenen.
De temperatuur kon dus niet het probleem zijn. Nogmaals zoeken leverde nu het echte probleem op: de contacten van de wisselstroomadapter waren aangetast. De veerkracht van de contactpunten was verminderd en het contactoppervlakte op het access point was verweerd.
De contactpunten met een precisieschroevendraaier naar binnen bijgesteld en de aansluiting een kwart slag gedraaid om weer goed contact te leggen.
Probleem was dus niet de kou, maar een verminderde (stroom)verbinding waardoor het access point zichzelf uitschakelde.
Afbeelding
¹ Mensen die beschikken over een elektronisch huishoudboekje kunnen dit snel opzoeken: Het access point stamt uit 2010, 14 jaar probleemloos gewerkt.
Afbeelding SHA1 hashcode: a0e7eb490689423646167c241e1044527030ea10 20250418 328w #157