Handleiding Naanab

Berichten, opmerkingen, recensies, ...
Gebruikersavatar
Administrator
Site Admin
Berichten: 110
Lid geworden op: 11 apr 2024, 11:16

Handleiding Naanab

Bericht door Administrator »

UNDER CONSTRUCTION

Naanab finance handleiding
In deze handleiding vindt u uitgebreide informatie over het gebruik van Naanab finance.
Heeft u vragen die u middels deze documentatie niet beantwoord krijgt, dan kunt u die aan ons richten via de mail op info@naanab.nl of via het contactformulier.

Index
Snel van start
In deze korte handleiding wordt u uitgelegd hoe u snel van start kunt gaan met Naanab finance. In vier simpele stappen heeft u de eerste overzichten al op het scherm. Daarnaast vindt u verwijzingen naar documentatie over enkele veel gebruikte functies. Zo haalt u het maximale uit Naanab finance.

Vier simpele stappen om aan de slag te gaan:
  1. Administratie aanmaken
  2. Transacties downloaden via internetbankieren
  3. Transacties importeren in Naanab finance
  4. Overzichten bekijken
1. Administratie aanmaken
Naanab finance slaat uw persoonlijke gegevens in een administratie op uw eigen computer op. De administratie wordt versleuteld en kunt u voorzien van een wachtwoord om er voor te zorgen dat niemand anders bij uw gegevens kan. Klik na het starten van Naanab finance op de knop 'Nieuwe administratie' Afbeelding om een administratie aan te maken. Meer informatie over het aanmaken van een administratie vindt u hier.

2. Transacties downloaden via internetbankieren
U kunt transacties bij uw bank downloaden via internetbankieren. Als u bent ingelogd bij uw bank kunt u een periode opgeven en de transacties van die periode downloaden. Raadpleeg voor het downloaden van transacties bij uw bank de documentatie van uw bank.

3. Transacties importeren
Nadat u transacties heeft gedownload bij uw bank via internetbankieren kunt u deze in Naanab finance inlezen. De wizard transacties importeren begeleidt u stap voor stap bij het inlezen van uw transacties. U kunt de wizard starten via het menu Bestand->Importeren of via de toolbar Afbeelding. Meer informatie over het gebruik van deze wizard vindt u hier.

4. Overzichten bekijken
Nadat u transacties geïmporteerd heeft kunt u op basis van die gegevens overzichten bekijken. Via het menu 'Overzicht' kunt u de verschillende overzichten starten. U heeft keuze uit de volgende overzichten (klik hieronder op een overzicht voor meer informatie over het gebruik van dat overzicht): Meer informatie
In deze help documentatie is uitgebreide informatie aanwezig over de verschillende mogelijkheden van Naanab finance. Komt u toch ergens niet uit, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Afbeelding Terug naar boven

Administratie openen

Afbeelding

Naanab finance werkt met een administratie per databestand. Heeft u nog geen administratie gemaakt dan kunt u met de knop 'Nieuwe administratie'(1) een nieuwe administratie aanmaken.

Heeft u reeds een administratie dan kunt u deze opzoeken op uw computer door middel van de knop 'Bladeren'(2). De geselecteerde administratie wordt getoond in het veld 'Administratie'(3). De laatste 10 administraties die u in Naanab finance heeft gebruikt kunt u snel kiezen via het pijltje naar beneden in het 'Administratie' veld.

Als u uw administratie heeft voorzien van een wachtwoord dan kunt u dat in het veld 'Wachtwoord'(4) opgeven.

Is de juiste administratie geselecteerd en het correcte wachtwoord ingevoerd, dan kunt u de administratie openen door middel van de knop 'Openen'(5). Uw administratie zal dan geopend worden. Wilt u geen administratie openen en Naanab finance afsluiten, klik dan op 'Annuleren'(6).

Administratie aanmaken

Afbeelding

Om een nieuwe administratie aan te maken klikt u op de knop 'Bladeren'(1). U kunt dan een map en een naam voor uw administratie opgeven. De geselecteerde map en naam komen in het veld 'Opslaan als'(2) te staan.

In dit veld kunt u ook direct een naam voor uw administratie opgeven. Als hier geen map wordt opgegeven zal de administratie standaard in uw gebruikers 'home' map worden opgeslagen.

U kunt uw administratie beveiligen met een wachtwoord. We raden u aan dit te doen, het is echter niet verplicht. Om uw administratie te beveiligen voert u een wachtwoord in(3). Om typefouten te voorkomen dient u het wachtwoord te bevestigen(4).

Als u alles juist heeft ingevoerd en u wilt de administratie aanmaken dan klikt u op 'Aanmaken'(5). Wilt u geen nieuwe administratie aanmaken, klik dan op 'Annuleren'(6), u keert dan terug naar het scherm om een administratie te openen.

Afbeelding Terug naar boven

Contactformulier

Afbeelding

Heeft u een vraag of een opmerking over Naanab finance dan kunt u via het ingebouwde contactformulier eenvoudig contact met ons opnemen. U vindt het contactformulier via het menu Help->Contact.

Voer uw naam(1) en e-mailadres(2) in zodat we contact met u kunnen opnemen. Uw vraag of opmerking kunt u plaatsen in het veld 'Bericht'(3). Klik op de knop 'Versturen'(4) om uw bericht aan ons te versturen.

Als u om een reactie heeft gevraagd dan ontvangt u zo snel mogelijk een reactie op het door u opgegeven e-mailadres.

Afbeelding Terug naar boven

Transacties importeren
U kunt eenvoudig uw transacties in Naanab finance inlezen door gebruik te maken van de wizard 'Transacties importeren'. Deze wizard begeleidt u in een aantal stappen bij het inlezen. U kunt de wizard starten via het menu Bestand->Importeren of via de toolbar .

Intro
Stap 1 van de wizard geeft u een korte uitleg over het gebruik. U kunt hier op de knop 'Volgende >' drukken om verder te gaan. Wilt u deze eerste stap in het vervolg overslaan dan kunt u de optie 'Deze stap volgende keer overslaan' onder in het scherm aanvinken. De stap zal dan de volgende keer bij het starten van de wizard niet worden getoond.

Formaat selecteren

Afbeelding

In stap 2 van de wizard kunt u aangeven in welk formaat u transacties wilt inlezen. Wordt uw bank standaard ondersteund door Naanab finance dan kunt u die hier(1) selecteren. Staat uw bank er niet bij dan kunt u door middel van een eigen importeersjabloon(2) de transacties inlezen. Klik hier voor meer informatie over het aanmaken en gebruik van importeersjablonen.

Indien u altijd hetzelfde formaat gebruikt om in te lezen kunt u het geselecteerde formaat standaard gebruiken. De optie 'Geselecteerde formaat standaard gebruiken en deze stap overslaan'(3) onder in het scherm kunt u dan aanvinken. Deze stap zal dan overgeslagen worden. U kunt door middel van de knop '< Vorige'(4) altijd terug om uw keuze aan te passen.

Als u het juiste formaat heeft geselecteerd klikt u op de knop 'Volgende >'(5) om door te gaan naar de volgende stap. Wilt u de wizard afsluiten klik dan op de knop 'Annuleren'(6).

Bestand selecteren

Afbeelding

In de derde stap kunt u het bestand selecteren om in te lezen. Boven in het scherm kunt u zien welk formaat u heeft gekozen in de vorige stap(1).

Om een bestand te selecteren gebruikt u de knop 'Bladeren'(2). U kunt dan op uw computer het te importeren bestand kiezen. Het geselecteerde bestand zal in het veld 'Bestand'(3) worden weergegeven. Indien het bestand in het eerder gekozen formaat is in te lezen zal er een overzicht getoond worden van de rekeningnummers die in het bestand zijn gevonden.

Als de rekening reeds in uw administratie voorkomt zal de door u opgegeven naam worden weergegeven(4). Betreft het een onbekende rekening of heeft u geen naam opgegeven dan wordt het rekeningnummer getoond(5). Door een vinkje voor de rekening te zetten geeft u aan dat u de betreffende rekening wilt inlezen. Als het vinkje uit staat worden er voor die rekening geen transacties ingelezen. Verwerkt u een rekening welke niet in uw administratie voorkomt dan zal deze automatisch worden toegevoegd.

Wilt u het formaat aanpassen, dan kunt u met de knop '< Vorige'(6) terug naar de vorige stap. Zijn alle instellingen juist dan kunt u het bestand in Naanab finance inlezen door op 'Volgende >'(7) te klikken. Wilt u de wizard afsluiten klik dan op de knop 'Annuleren'(8).

Naanab finance kan de folder waar u een bestand heeft gekozen automatisch in de gaten houden. Wanneer er een nieuw bestand wordt gedetecteerd zal de wizard automatisch worden gestart met het betreffende bestand. U kunt deze functionaliteit activeren door de optie 'Bestand automatisch detecteren in de geselecteerde folder'(9) aan te vinken.

Afronden

Afbeelding

In de laatste stap ziet u een overzicht van de gemaakte instellingen en het resultaat. Boven in het scherm ziet u welk formaat(1) en welk bestand(2) er is gebruikt voor de verwerking.

In de samenvatting(3) staat het totaal aantal transacties dat is verwerkt. Daaronder ziet u hoeveel transacties er daadwerkelijk zijn verwerkt en hoeveel er dubbel zijn. Dubbele transacties zijn transacties die reeds in uw administratie voorkomen. Verwerkt u hetzelfde bestand twee keer dan zal Naanab finance er voor zorgen dat de transacties niet dubbel in uw administratie komen. Dit is bijvoorbeeld handig als u bestanden heeft met een overlappende periode.

U kunt de wizard afsluiten door op de knop 'Finish'(4) te klikken. Wanneer u de optie 'Na afronden de geïmporteerde transacties weergeven'(5) aan heeft gevinkt dan wordt na het afronden van de wizard een overzicht getoond met de zojuist geïmporteerde transacties.

Afbeelding Terug naar boven

Globale periode
Naanab finance werkt met een globale periode. Dit wil zeggen dat alle overzichten die u start, worden samengesteld op basis van de globale periode.

Afbeelding

U kunt de globale periode instellen door in de toolbar op de huidige periode(1) te klikken. Als u in de toolbar op de periode klikt krijgt u een popup te zien waarmee u eenvoudig de globale periode kunt aanpassen.

Afbeelding

Door middel van de velden dag(1), maand(2) en jaar(3) kunt u de datum opgeven van het begin van de gewenste periode. Zet u 't/m'(4) aan dan heeft u daarnaast ook een keuze in dag, maand en jaar van het einde van de gewenste periode. De datum kan ook opgegeven worden door middel van het datum veld(5).

Alle velden in de periode selectie zijn optioneel. Naanab finance zal de periode samenstellen op basis van de velden die zijn ingevuld. Hiervoor worden de volgende regels gehanteerd:
  • Geen velden ingevuld: periode zal alle transacties in uw administratie omvatten
  • Alleen jaar van: het gehele jaar, van 1 januari t/m 31 december
  • Alleen maand en jaar van: de gehele maand
  • Alleen dag, maand en jaar van: alleen de geselecteerde dag
  • Alleen jaar van en jaar t/m: 1 januari jaar van t/m 31 december jaar t/m
  • Maand en jaar van en maand en jaar t/m: dag 1 maand van t/m laatste dag maand t/m
  • Dag, maand en jaar van en maand en jaar t/m: geselecteerde dag, maand en jaar van t/m laatste dag maand t/m
  • Maand en jaar van en dag, maand en jaar t/m: dag 1 maand van t/m geselecteerde dag, maand en jaar t/m
  • Alle velden ingevuld: precies de ingevulde periode.
Als u de gewenste periode heeft ingevoerd kunt u uw keuze bevestigen door middel van de knop 'Toepassen'(7). De door u geselecteerde periode zal dan worden ingesteld. Wilt u de globale periode niet aanpassen dan kunt u op de knop 'Annuleren'(8) klikken. De globale periode zal dan niet worden aangepast.

Naanab finance biedt naast het zelf opgeven van een periode ook een aantal veel gebruikte standaard periodes. U kunt deze kiezen via de snelkeuze(6).

Afbeelding

Via het snelkeuze menu kunt u snel een standaard periode kiezen. Bijvoorbeeld 'Dit jaar', 'Huidig kwartaal' of 'Vorig jaar'. De namen van de te kiezen periodes zijn beschrijvend voor de periode. Kiest u een standaard periode, dan zal deze direct worden toegepast en de popup wordt verborgen. De optie 'Vrije invoer' is hierop een uitzondering. Kiest u voor 'Vrije invoer' dan worden alle velden in de globale periode popup leeggemaakt en blijft de popup in beeld.

Afbeelding

Naast de mogelijkheid om de globale periode aan te passen via de popup treft u in de toolbar ook knoppen aan om te 'bladeren'. De knoppen om te 'bladeren' verschuiven de globale periode in zijn geheel een jaar of maand naar voren of naar achteren in de tijd. Drukt u bijvoorbeeld op de twee pijltjes naar links dan zal zowel de begin als de einddatum van de globale periode één jaar terug in de tijd gaan.

Afbeelding Terug naar boven

Globaal rekening filter
Met een globaal rekening filter kunt u aangeven welke rekeningen er gebruikt worden bij het samenstellen van de verschillende overzichten. Een globaal rekening filter kunt u aanmaken door in de knoppenbalk te klikken op de knop 'Rekening filter'.

Afbeelding

In de popup kunt u een rekeningfilter samenstellen. U kunt meerdere filters opslaan om snel te kunnen wisselen tussen veelgebruikte filters. Om een nieuw filter aan te maken klikt u op de '+' knop (1). Met de '-' knop kunt u een filter weer verwijderen.

Aan de linkerkant (2) ziet u een overzicht van uw filters. Om een filter van naam te veranderen kunt u dubbelklikken op het filter of via het context menu kiezen voor 'Naam wijzigen'.

Aan de rechterkant (3) ziet u een overzicht van uw rekeningen. Als u een filter heeft geselecteerd dan kunt u hier de rekeningen aanvinken die u in het filter wilt gebruiken. Wijzigingen worden automatisch opgeslagen.

Als u uw filter heeft samengesteld of een bestaand filter heeft geselecteerd kunt u dit toepassen door op de knop 'Filter aan' te klikken. Het filter wordt dan actief. In de knoppenbalk zal de naam van het actieve filter worden weergegeven (4) met daarachter tussen haakjes het aantal rekeningen dat binnen het filter valt. Als u uw muis over de knop in de knoppenbalk houdt dan krijgt u in een tooltip te zien welke rekeningen er worden gefilterd.

Om een actief filter uit te zetten klikt u op de knop 'Filter uit'

Afbeelding Terug naar boven

Globaal post filter
Met een globaal post filter kunt u aangeven welke posten er gebruikt worden bij het samenstellen van de post overzichten. Een globaal post filter kunt u aanmaken door in de knoppenbalk te klikken op de knop 'Post filter'.

Afbeelding

In de popup kunt u een postfilter samenstellen. U kunt meerdere filters opslaan om snel te kunnen wisselen tussen veelgebruikte filters. Om een nieuw filter aan te maken klikt u op de '+' knop (1). Met de '-' knop kunt u een filter weer verwijderen.

Aan de linkerkant (2) ziet u een overzicht van uw filters. Om een filter van naam te veranderen kunt u dubbelklikken op het filter of via het context menu kiezen voor 'Naam wijzigen'.

Aan de rechterkant (3) ziet u een overzicht van uw posten. Als u een filter heeft geselecteerd dan kunt u hier de posten aanvinken die u in het filter wilt gebruiken. Wijzigingen worden automatisch opgeslagen. Met de vinkjes onderaan de popup (4) kunt snel alle posten aan- of uitvinken.

Tevens wordt opgeslagen of een post is in- of uitgeklapt. Wanneer een globaal post filter gebruikt wordt op het dashboard bij één van de post widgets, dan zal de weergave in het betreffende widget de posten in deze staat laten zien. Ingeklapt geeft het totaal van de post inclusief subposten weer. Uitgeklapt toont bedragen van alleen die post, subposten worden individueel behandeld, afhankelijk of deze zijn aan- of uitgevinkt.

Als u uw filter heeft samengesteld of een bestaand filter heeft geselecteerd kunt u dit toepassen door op de knop 'Filter aan' te klikken. Het filter wordt dan actief. In de knoppenbalk zal de naam van het actieve filter worden weergegeven (5) met daarachter tussen haakjes het aantal posten dat binnen het filter valt. Als u uw muis over de knop in de knoppenbalk houdt dan krijgt u in een tooltip te zien welke posten er worden gefilterd.

Om een actief filter uit te zetten klikt u op de knop 'Filter uit'

Afbeelding Terug naar boven

Globaal label filter
Met een globaal label filter kunt u aangeven welke labels er gebruikt worden bij het samenstellen van de verschillende overzichten. Een globaal label filter kunt u aanmaken door in de knoppenbalk te klikken op de knop 'Label filter'.

Afbeelding

In de popup kunt u een labelfilter samenstellen. U kunt meerdere filters opslaan om snel te kunnen wisselen tussen veelgebruikte filters. Om een nieuw filter aan te maken klikt u op de '+' knop (1). Met de '-' knop kunt u een filter weer verwijderen.

Aan de linkerkant (2) ziet u een overzicht van uw filters. Om een filter van naam te veranderen kunt u dubbelklikken op het filter of via het context menu kiezen voor 'Naam wijzigen'.

Aan de rechterkant (3) ziet u een overzicht van uw labels. Als u een filter heeft geselecteerd dan kunt u hier de labels aanvinken die u in het filter wilt gebruiken. Wijzigingen worden automatisch opgeslagen.

Als u uw filter heeft samengesteld of een bestaand filter heeft geselecteerd kunt u dit toepassen door op de knop 'Filter aan' te klikken. Het filter wordt dan actief. In de knoppenbalk zal de naam van het actieve filter worden weergegeven (4) met daarachter tussen haakjes het aantal labels dat binnen het filter valt. Als u uw muis over de knop in de knoppenbalk houdt dan krijgt u in een tooltip te zien welke labels er worden gefilterd.

Om een actief filter uit te zetten klikt u op de knop 'Filter uit'

Afbeelding Terug naar boven

Naanab finance upgraden

Afbeelding

Als er een nieuwe versie beschikbaar is dan kunt u Naanab finance automatisch bijwerken. U kunt updates controleren via het menu Help->Updates controleren. Er wordt dan gecontroleerd of er een nieuwe versie beschikbaar is.

Indien er een nieuwe versie beschikbaar is dan wordt informatie over de wijzigingen weergegeven. Klik op 'Download' om naar de website te gaan om deze versie te downloaden.

Afbeelding Terug naar boven

Licentie invoeren

Afbeelding

Om Naanab finance te registreren heeft u een geldige licentie nodig. U kunt een licentie bestellen op onze website www.naanab.nl. U ontvangt uw persoonlijke licentie dan per e-mail. U kunt het scherm starten via het menu Help->Licentie invoeren.

Kopiër uw licentie uit de e-mail die u van ons heeft ontvangen en plak deze in het licentie veld (1). Om de inhoud van het klembord in het licentieveld te plakken kunt u ook de 'Plakken' knop (2) gebruiken.

Na invoeren van uw licentie zal Naanab finance deze direct valideren. Als de ingevoerde licentie geldig is worden uw gegevens weergegeven (3).

Om de ingevoerde licentie te gebruiken en Naanab finance te registreren klikt u vervolgens op de knop 'Opslaan' (4). Uw licentie wordt dan opgeslagen en u kunt Naanab finance onbeperkt blijven gebruiken. Drukt u op 'Sluiten' (5) dan wordt het scherm afgesloten zonder dat er iets wordt opgeslagen.

Afbeelding Terug naar boven

Dashboard

Afbeelding

Het dashboard is een overzicht wat u helemaal naar wens in kunt delen. Op het dashboard (1) kunt u widgets plaatsen. Widgets zijn elementen die een bepaalde weergave bieden van informatie uit uw administratie.

Het plaatsen van een widget op het dashboard kan op verschillende manieren. Aan de rechterkant bevindt zich een lijst (2) met alle beschikbare widgets. Toevoegen kan door op de betreffende knop in de lijst te klikken. Het widget wordt dan in een nieuwe rij onderaan uw dashboard geplaatst. De lijst met widgets kunt u in- of uitklappen met de knop boven de lijst (3).

Het dashboard laat gegevens zien in de globale periode (4). Dit is tevens de enige globale instelling die van invloed is op het dashboard. Globaal rekening, post of label filter heeft geen invloed. Dit kunt u per widget individueel configureren.

Afbeelding

Zoals hierboven weergegeven is het ook mogelijk om de betreffende knop met de muis te slepen en direct op de door u gewenste plek te plaatsen.

Plaatsing van widgets
Wanneer u een widget uit de lijst sleept en u gaat over uw dashboard dan ziet u een indicator (1) verschijnen rond de positie van uw muis. In onderstaande afbeelding zou er een extra 'Saldo grafiek' widget tussen de twee al eerder geplaatste widgets worden gezet.

Afbeelding

Een geplaatst widget kunt u naar een andere plek verplaatsen door de titelbalk van het betreffende widget te slepen.

Widgets worden standaard onder elkaar geplaatst, één widget per rij. In een rij kunnen echter meerdere widgets naast elkaar geplaatst worden. Verder is het in één rij mogelijk om meerdere widgets onder elkaar te plaatsen. Hieronder ziet u deze indeling uitgelicht.

Afbeelding

Grootte instellen
U kunt bij de indeling van uw widgets de grootte van widgets aanpassen. Daartoe is de ruimte tussen widgets te verslepen. Bij slepen wordt de grootte van de widgets grenzend aan de tussenruimte aangepast.

Verwijderen
Verwijderen van een widget kan door middel van het kruisje in de titelbalk van het betreffende widget. Het widget wordt dan van uw dashboard verwijderd en de overige widgets krijgen de vrijgekomen ruimte.

Widgets configureren

Afbeelding

Widgets zijn meerdere keren toe te voegen aan het dashboard en individueel te configureren. Configureren kan middels het tandwiel icoon in de titelbalk van het widget. Hierboven ziet u bijvoorbeeld twee keer het 'Spaardoel ring' widget. Eén keer voor het spaardoel 'Vakantie' en één keer voor het spaardoel 'Auto'.

Transacties
Elk widget heeft in de titelbalk een icoon waarmee de transacties achter het widget direct in het transactie overzicht weergegeven kunnen worden. In het diagram van posten of de maand grafiek is het ook mogelijk om op het diagram te klikken en zo door te klikken.

Filters
Sommige widgets hebben de optie om een filter toe te passen. Hiermee is het mogelijk om de data waarmee het widget werkt verder te specificeren.

Soms betreft dit een transactie filter. Deze zijn in het transactieoverzicht samen te stellen en middels de knop 'Opslaan' op te slaan voor later gebruik. Soms betreft het een globaal post filter of label filter. Deze opgeslagen filters kunt u vervolgens in bepaalde widgets weer toepassen. Uw muis boven het vraagteken icoon houden geeft aan welk soort filter er kan worden gebruikt.

Hieronder bijvoorbeeld twee keer het 'Maand grafiek' widget met alleen uitgaven. Er zijn hierbij twee filters toegepast. Een filter voor alleen transacties die aan de post 'Auto' zijn gekoppeld en een filter voor alleen transacties die aan de post 'Boodschappen' zijn gekoppeld.

Afbeelding

Afbeelding Terug naar boven

Rekeningoverzicht

Afbeelding

Het rekeningoverzicht laat gegevens zien per rekening. Het overzicht bestaat uit twee delen, de tabel (1) en de grafiek (2). Er worden in het overzicht gegevens weergegeven die binnen de globale periode vallen. U kunt het rekeningoverzicht starten via het menu Overzicht->Rekeningoverzicht.

Tabel
In de tabel zijn de volgende gegevens zichtbaar.

Kleur
   De kleur waarmee de rekening in de grafiek wordt weergegeven.
In grafiek
   Met de optie 'In grafiek' (3) kunt u aangeven of een rekening in de grafiek wordt weergegeven.
Rekeningnaam
   De naam van de rekening. Als u op de naam klikt ziet u het transactieoverzicht.
Rekeningnummer
   Het rekeningnummer
Saldo
   Het actuele saldo van de rekening. Het saldo wordt bepaald op basis van het opgegeven ijksaldo en de transacties.
   Als u niet alle transacties van uw rekening in Naanab finance heeft staan kan dit saldo afwijken van de werkelijkheid.
Limiet
   De bestedingslimiet.
Besteedbaar
   Besteedbaar is de som van het actuele saldo en de bestedingslimiet.
Bij
   Het totaal van de bijschrijvingen.
Af
   Het totaal van de afschrijvingen.
Netto
   Het verschil tussen de bij- en afschrijvingen.
Vergelijk bij
   Het totaal van de bijschrijvingen in de te vergelijken periode.
Vergelijk af
   Het totaal van de afschrijvingen in de te vergelijken periode.
Vergelijk netto
   Het verschil tussen de bij- en afschrijvingen in de te vergelijken periode.

Omdat de gegevens per rekening zijn bepaald worden interne transacties in de gegevens opgenomen.

De laatste rij in de tabel laat de totalen zien van alle gegevens in de tabel. Kolommen die u niet in het overzicht wilt zien kunt u verbergen met de optie 'kolom' (9). Met de rechtermuisknop op een kolom krijgt u een keuze menu waarmee u ook kolommen aan of uit kunt zetten.

Met de optie 'Export' (8) kunt u de gegevens die in de tabel worden weergegeven naar een CSV bestand exporteren. De gegevens kunt u dan bijvoorbeeld verder verwerken in een spreadsheet programma.

Grafiek
De grafiek toont het saldoverloop van de geselecteerde (3) rekeningen. Wilt u het exacte saldo op een bepaalde dag weten dan kunt u met de muis over de grafiek gaan. U ziet dan op bepaalde plekken een ronde markering (4) verschijnen. Als u de muis hier over beweegt wordt aanvullende informatie weergegeven.

Afbeelding

Wilt u een bepaald deel van de grafiek beter bekijken dan kunt u hier op inzoomen. Dit doet u door het gebied te selecteren met de muis. Klik op de grafiek en houd de muisknop ingedrukt. Selecteer vervolgens het gewenste gebied van linksboven naar rechtsonder en laat de muisknop los om in te zoomen. Om terug te keren selecteert u een willekeurig gebied van rechtsonder naar linksboven.

Door middel van de rechtermuisknop krijgt u een context menu. Via dit menu heeft u onder andere de mogelijkheid om het diagram op te slaan of te printen.

Afdrukken
Als u het overzicht wilt afdrukken kunt u de print knop (5) gebruiken. Er wordt dan een rapport gegenereerd. Dit rapport wordt als afdrukvoorbeeld weergegeven waarna u de mogelijkheid heeft om dit rapport af te drukken.

Wilt u het diagram afdrukken, klik dan met de rechtermuisknop op het diagram en kies vervolgens voor afdrukken.

Vergelijken
Als u vergelijkingen wilt maken, dan bestaat de mogelijkheid om twee periodes naast elkaar in de grafiek weer te geven. U start een vergelijking door een startdatum voor de te vergelijken periode op te geven (6). De tweede periode zal in dezelfde grafiek gestippeld worden weergegeven en heeft dezelfde duur als de globale periode. De as van de vergelijking wordt boven de grafiek weergegeven.

De te vergelijken periodes kunt u volledig zelf samenstellen. Stel dat de globale periode ingesteld staat op tweede kwartaal van 2012 en u kiest als 'startdatum vergelijking' voor 01-01-2012. In de grafiek ziet u dan het eerste en het tweede kwartaal van 2012 naast elkaar. Omdat zowel de globale periode als de 'startdatum vergelijking' vrij zijn te kiezen wordt u niet beperkt tot het vergelijken van hele jaren of maanden. U kunt met een paar klikken de eerste helft van een maand met de tweede helft vergelijken. Of de afgelopen drie jaar met de drie jaar daarvoor.

Filteren
Als u veel rekeningen in uw overzicht heeft staan kunt u eenvoudig de juiste rekening naar voren halen door te filteren. Met het snelfilter (7) kunt u een deel van de naam of het rekeningnummer invoeren van de rekening(en) die u in het overzicht wilt weergeven. De rekeningen die niet aan het filter voldoen worden verborgen in het overzicht.

Afbeelding Terug naar boven

Maandoverzicht

Afbeelding

Het maandoverzicht laat uw inkomsten en uitgaven zien per maand. Het overzicht bestaat uit twee delen, de tabel (1) en het diagram (2). Er worden in het overzicht gegevens weergegeven die binnen de globale periode vallen. U kunt het maandoverzicht starten via het menu Overzicht->Maandoverzicht.

Tabel
In de tabel zijn de volgende gegevens zichtbaar.

Periode
   De periode waar de totalen van worden weergegeven.
   Als u op een periode klikt ziet u het transactieoverzicht met de transacties van deze periode.
Inkomsten
   Het totaal van de inkomsten in deze periode.
Uitgaven
   Het totaal van de uitgaven in deze periode.
Netto
   Het verschil tussen inkomsten en uitgaven in deze periode.
Cumulatief in
   Het totaal van de inkomsten van alle periodes t/m de betreffende rij.
Cumulatief uit
   Het totaal van de uitgaven van alle periodes t/m de betreffende rij.
Cumulatief netto
   Het verschil tussen inkomsten en uitgaven van alle periodes t/m de betreffende rij.
Budget in
   De gebudgetteerde inkomsten in deze periode.
Budget uit
   De gebudgetteerde uitgaven in deze periode.
Budget netto
   Het verschil tussen de gebudgetteerde inkomsten en uitgaven in deze periode.
Verschil
   Het verschil tussen 'Netto' en 'Budget netto'.
Realisatie
   De realisatie van het budget in deze periode. Meer informatie over realisatie vindt u hier.
Gemiddeld in
   Het gemiddelde van de inkomsten van alle periodes t/m de betreffende rij.
Gemiddeld uit
   Het gemiddelde van de uitgaven van alle periodes t/m de betreffende rij.
Gemiddeld netto
   Het gemiddelde tussen inkomsten en uitgaven van alle periodes t/m de betreffende rij.

De laatste rij in de tabel laat de totalen zien van alle gegevens in de tabel. Kolommen die u niet in het overzicht wilt zien kunt u verbergen met de optie 'kolom' (8). Met de rechtermuisknop op een kolom krijgt u een keuze menu waarmee u ook kolommen aan of uit kunt zetten.

Met de optie 'Export' (7) kunt u de gegevens die in de tabel worden weergegeven naar een CSV bestand exporteren. De gegevens kunt u dan bijvoorbeeld verder verwerken in een spreadsheet programma.

Diagram
In het diagram ziet u per periode de inkomsten, uitgaven en netto bedragen. Via de opties balk (3) kunt u instellen welke gegevens u in het diagram wilt zien. Als u met de muis over de staven in het diagram gaat ziet u de exacte getallen. U kunt in het diagram klikken om het transactieoverzicht te tonen.
Door middel van de rechtermuisknop krijgt u een context menu. Via dit menu heeft u onder andere de mogelijkheid om het diagram op te slaan of te printen.

Periode
Standaard worden de gegevens per maand weergegeven. Via de opties balk (4) kunt u het type periode kiezen. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen om de gegevens per kwartaal of per jaar te bekijken. Alle transacties die binnen een periode vallen worden in het overzicht opgenomen. Dit kan afwijken van de globale periode. Bijvoorbeeld:

U heeft als globale periode 'Maart 2012' t/m 'December 2012' en kiest voor weergave per kwartaal. De gegevens bij '1e kwartaal 2012' bevatten dan ook de gegevens van januari en februari.

De optie 'Maand' kent verschillende instellingen. Standaard wordt een kalendermaand weergegeven. Het is echter ook mogelijk om een afwijkende instelling te maken. U kunt de startdag van een maand opgeven. Daarmee is het bijvoorbeeld mogelijk om een maand te laten starten op de 20e. Dit kan handig zijn als uw salaris rond die dag wordt gestort.

Intern
Via de optie 'Intern' (5) in de opties balk kunt u aangeven of interne transacties in het overzicht moeten worden weergegeven. Interne transacties of kruisboekingen zijn transacties tussen rekeningen die beide in uw administratie voorkomen.

Afdrukken
Als u het overzicht wilt afdrukken kunt u de print knop (6) gebruiken. Er wordt dan een rapport gegenereerd. Dit rapport wordt als afdrukvoorbeeld weergegeven waarna u de mogelijkheid heeft om dit rapport af te drukken.

Wilt u het diagram afdrukken, klik dan met de rechtermuisknop op het diagram en kies vervolgens voor afdrukken.

Afbeelding Terug naar boven

Postoverzicht

Afbeelding

Het postoverzicht laat uw inkomsten en uitgaven gegroepeerd zien per post. Het overzicht bestaat uit twee delen, de tabel (1) en het diagram (2). U kunt het postoverzicht starten via het menu Overzicht->Postoverzicht.

Er worden in het overzicht gegevens weergegeven die binnen de globale periode vallen. Let er op dat de globale periode in dit overzicht op hele maanden wordt afgerond in verband met budget berekeningen.

De periode van 10-02-2023 t/m 12-03-2023 wordt in dit overzicht 01-02-2023 t/m 31-03-2023.

Tabel
In de tabel zijn de volgende gegevens zichtbaar.

Post
   De post waar de totalen van worden weergegeven.
Transacties
   Knop om direct door te klikken naar het transactieoverzicht met de transacties van de betreffende post.
Maandoverzicht
   Knop om direct door te klikken naar het maandoverzicht gebaseerd op de betreffende post.
Bij
   Het totaal aan bijschrijvingen van de post in de geselecteerde periode.
Af
   Het totaal aan afschrijvingen van de post in de geselecteerde periode.
Netto
   Het netto totaal van de post in de geselecteerde periode.
%
   Het percentage van het totaal van de weergegeven posten.
Gemiddeld / maand
   De gemiddelde inkomsten of uitgaven per maand in de geselecteerde periode.
Budget
   Het beschikbare budget voor de post in de geselecteerde periode.
Verschil
   Het verschil tussen 'Netto' en 'Budget'.
Realisatie
   De realisatie van het budget in deze periode. Meer informatie over realisatie vindt u hier.

De laatste rij in de tabel laat de totalen zien van alle gegevens in de tabel. Kolommen die u niet in het overzicht wilt zien kunt u verbergen met de optie 'kolom'. Met de rechtermuisknop op een kolom krijgt u een keuze menu waarmee u ook kolommen aan of uit kunt zetten.

Diagram
In het diagram ziet u de verdeling van de posten. In het inkomsten diagram worden alle posten weergegeven die een netto bedrag groter dan 0 hebben. In het uitgaven diagram worden alle posten weergegeven die een netto bedrag kleiner dan 0 hebben. Door middel van de segmenten in het diagram kunt u direct doorklikken naar het maandoverzicht van die betreffende post.

Het diagram is gekoppeld aan de tabel, dit wil zeggen dat instellingen die u maakt in de tabel ook effect hebben op het diagram. Als u in de tabel de sortering aanpast (door op een kolom te klikken) dan zal de sortering in het diagram ook worden aangepast. Een post in- of uitklappen in de tabel zorgt er voor dat in het diagram de bijbehorende segmenten worden samengevoegd of juist uitgesplitst. Selecteert u in de tabel een regel dan wordt in het diagram het bijbehorende segment uitgelicht.

Afdrukken
Als u het overzicht wilt afdrukken kunt u de print knop (3) gebruiken. Er wordt dan een rapport gegenereerd. Dit rapport wordt als afdrukvoorbeeld weergegeven waarna u de mogelijkheid heeft om dit rapport af te drukken.

Wilt u het diagram afdrukken, klik dan met de rechtermuisknop op het diagram en kies vervolgens voor afdrukken.

Opties
In de opties balk (3) vindt u de volgende opties om acties uit te voeren of het overzicht aan te passen.

Nieuw
   Een nieuwe post aanmaken. Dit brengt u direct naar postbeheer.
Labels
   Labels in het diagram aan- of uitzetten.
Filter 0
   Regels die alleen waarden van €0,00 hebben wel of niet weergeven.
Postloos
   De sectie 'Postloos' wel of niet weergeven. Postloos is een verzamel post waar alle transacties onder vallen die niet aan een post zijn toegekend.
Intern
   Optie om aan te geven of interne transacties/kruisboekingen wel of niet in het overzicht moeten worden weergegeven.
Export
   Met de optie 'Export' kunt u de gegevens die in de tabel worden weergegeven naar een CSV bestand exporteren.
   De gegevens kunt u dan bijvoorbeeld verder verwerken in een spreadsheet programma.
Kolom
   Toont een popup waarmee ingesteld kan worden welke kolommen er in de tabel worden weergegeven.

Afbeelding Terug naar boven

Post detailoverzicht

Afbeelding

Het post detailoverzicht laat uw inkomsten en uitgaven gegroepeerd zien per post per maand. Het overzicht bestaat uit twee delen, de tabel (1) en het diagram (2). U kunt het post detailoverzicht starten via het menu Overzicht->Post detailoverzicht.

Er worden in het overzicht gegevens weergegeven die binnen de globale periode vallen. Let er op dat de globale periode in dit overzicht op hele maanden wordt afgerond in verband met de maand groepering.

De periode van 10-02-2023 t/m 12-03-2023 wordt in dit overzicht 01-02-2023 t/m 31-03-2023.

Tabel
In de tabel zijn de volgende gegevens zichtbaar.

Post
   De post waar de totalen van worden weergegeven.
Transacties
   Knop om direct door te klikken naar het transactieoverzicht met de transacties van de betreffende post.
Maandoverzicht
   Knop om direct door te klikken naar het maandoverzicht gebaseerd op de betreffende post.
Totaal
   Het totaal van alle maanden weergegeven voor de betreffende post.
Maanden
   Het netto totaal van de post in de weergegeven maand.

De laatste rij in de tabel laat de totalen zien van alle gegevens in de tabel. Kolommen die u niet in het overzicht wilt zien kunt u verbergen met de optie 'kolom'. Met de rechtermuisknop op een kolom krijgt u een keuze menu waarmee u ook kolommen aan of uit kunt zetten.

Diagram
In het diagram ziet u de verdeling van de posten. In het inkomsten diagram worden alle posten weergegeven die een netto bedrag groter dan 0 hebben. In het uitgaven diagram worden alle posten weergegeven die een netto bedrag kleiner dan 0 hebben. Door middel van de segmenten in het diagram kunt u direct doorklikken naar het maandoverzicht van die betreffende post.

Het diagram is gekoppeld aan de tabel, dit wil zeggen dat instellingen die u maakt in de tabel ook effect hebben op het diagram. Als u in de tabel de sortering aanpast (door op een kolom te klikken) dan zal de sortering in het diagram ook worden aangepast. Een post in- of uitklappen in de tabel zorgt er voor dat in het diagram de bijbehorende segmenten worden samengevoegd of juist uitgesplitst. Selecteert u in de tabel een regel dan wordt in het diagram het bijbehorende segment uitgelicht.

Opties
In de opties balk (3) vindt u de volgende opties om acties uit te voeren of het overzicht aan te passen.

Nieuw
   Een nieuwe post aanmaken. Dit brengt u direct naar postbeheer.
Labels
   Labels in het diagram aan- of uitzetten.
Filter 0
   Regels die alleen waarden van €0,00 hebben wel of niet weergeven.
Postloos
   De sectie 'Postloos' wel of niet weergeven. Postloos is een verzamel post waar alle transacties onder vallen die niet aan een post zijn toegekend.
Intern
   Optie om aan te geven of interne transacties/kruisboekingen wel of niet in het overzicht moeten worden weergegeven.
Verschil
   In de tabel kan een markering worden weergegeven wanneer de waarde in een cel afwijkt van de waarde van de vorige maand
   of van het gemiddelde voor die post.
   Een groene markering betekent een positieve afwijking, een rode markering een negatieve afwijking.
   Tevens kan worden aangegeven welke drempel gehanteerd moet worden voor bepaling of een waarde afwijkt.
Export
   Met de optie 'Export' kunt u de gegevens die in de tabel worden weergegeven naar een CSV bestand exporteren.
   De gegevens kunt u dan bijvoorbeeld verder verwerken in een spreadsheet programma.
Kolom
   Toont een popup waarmee ingesteld kan worden welke kolommen er in de tabel worden weergegeven.

Afbeelding Terug naar boven

Spaardoeloverzicht

Afbeelding

Het spaardoeloverzicht laat de voortgang zien van uw spaardoelen. U kunt het spaardoeloverzicht starten via het menu Overzicht->Spaardoeloverzicht.

Opties
Via de opties balk (1) kunt u snel een nieuw spaardoel aanmaken door middel van de knop 'Nieuw'. U komt dan direct in het scherm spaardoelbeheer.

Als u een spaardoel heeft geselecteerd, door deze in de lijst aan te klikken, dan kunt u via de knoppen 'Transacties' en 'Maand' direct door klikken naar het transactie- of maandoverzicht gebaseerd op de geselecteerde spaardoelen.

De spaardoelen worden in een lijst weergegeven (2). Per spaardoel worden de volgende gegevens weergegeven.

Naam
   De naam van het spaardoel
Start bedrag
   De initiële inleg van het spaardoel
Start datum
   De datum waarop het spaardoel is begonnen
Streef bedrag
   Het doel bedrag van het spaardoel
Streef datum
   De datum waarop u het spaardoel gerealiseerd wilt hebben
Actuele saldo
   Het bedrag dat u reeds heeft gespaard
Verwachting
   De verwachting geeft aan wat u op dit moment gespaard zou moeten hebben.
   Bij de indicator staan twee waarden aangegeven.
   Onder de indicator de datum van vandaag. Boven de indicator het bedrag dat u op dit moment gespaard zou moeten hebben.
Gespaard
   Het bedrag dat u reeds heeft gespaard
Nog nodig
   Het bedrag dat nog gespaard dient te worden om het doel te halen.
   Tussen haakjes staat aangegeven welk bedrag daarvoor nodig is in een door u opgegeven interval
Tijd tot doel
   De resterende tijd tot de streef datum
Status
   De volgende statussen zijn beschikbaar:
   Afbeelding Streefdatum gepasseerd, doel niet gehaald
   Afbeelding Doel loopt achter op schema
   Afbeelding Doel loopt op of voor op schema
   Afbeelding Doel gehaald
   De spaardoelen worden in deze volgorde op status gesorteerd weergegeven.

Sparen
Om te sparen en voortgang in het overzicht te zien moeten transacties aan een spaardoel worden gekoppeld. Dit kan op twee manieren gedaan worden. Automatisch of handmatig.

Automatisch op basis van een spaardoelfilter. Deze kunt u beheren via spaardoelbeheer.

Handmatig een transactie aan een spaardoel koppelen kan in het transactieoverzicht. Selecteer een transactie en kies voor 'Spaardoel' in het opties paneel. In de popup kunt u kiezen welk spaardoel aan de transactie gekoppeld dient te worden.

Afbeelding Terug naar boven

Labeloverzicht

Afbeelding

Afbeelding

Het labeloverzicht laat de inkomsten en uitgaven zien per label. Er worden in het overzicht gegevens weergegeven die binnen de globale periode vallen. U kunt het labeloverzicht starten via het menu Overzicht->Labeloverzicht.

Labels hebben een grote gelijkenis met posten. Beide kunnen worden gebruikt om transacties te groeperen. Er is één groot verschil. Transacties kunnen maar aan één post worden toegekend maar aan meerdere labels. Een label kunt u gebruiken om transacties te groeperen die onder verschillende posten vallen. Dit zijn vaak groepen zonder terugkerend karakter.

In bovenstaande voorbeeld ziet u labels voor vakanties en 'Verbouwing badkamer'. In het transactieoverzicht ziet u dat de transacties zijn gekoppeld aan het label 'Verbouwing badkamer'(5), maar aan verschillende posten(6). Op deze manier kunt u nog steeds zien wat u uitgeeft aan uw auto of uw huis en tegelijkertijd wat de verbouwing of de vakantie heeft gekost.

Tabel
In de tabel(1) zijn de volgende gegevens zichtbaar.

Label
   De naam van het label.
Transacties
   Knop om direct door te klikken naar het transactieoverzicht met de transacties van het betreffende label.
Maandoverzicht
   Knop om direct door te klikken naar het maandoverzicht gebaseerd op het betreffende label.
Inkomsten
   Het totaal van de inkomsten in deze periode.
Uitgaven
   Het totaal van de uitgaven in deze periode.
Netto
   Het verschil tussen inkomsten en uitgaven in deze periode.

Print
Als u het overzicht wilt afdrukken kunt u de print knop (2) gebruiken. Er wordt dan een rapport gegenereerd. Dit rapport wordt als afdrukvoorbeeld weergegeven waarna u de mogelijkheid heeft om dit rapport af te drukken.

Export
Middels de knop Export (3) heeft u de mogelijkheid om de gegevens te exporteren in een CSV formaat. U kunt het gegenereerde CSV vervolgens bijvoorbeeld importeren in uw spreadsheet programma om er verder mee te werken.

Kolom
Met de knop Kolom (4) kunt u kiezen welke kolommen u in de tabel aan of uit wilt zetten.

Afbeelding Terug naar boven

Btw overzicht

Afbeelding

Het btw overzicht laat de inkomsten en uitgaven zien per btw regel. Er worden in het overzicht gegevens weergegeven die binnen de globale periode vallen. U kunt het btw overzicht starten via het menu Overzicht->Btw overzicht.

Tabel
In de tabel(1) zijn de volgende gegevens zichtbaar.

Btw regel
   De naam van de btw regel.
Transacties
   Knop om direct door te klikken naar het transactieoverzicht met de transacties behorende bij de btw regel.
Maandoverzicht
   Knop om direct door te klikken naar het maandoverzicht gebaseerd op de betreffende btw regel.
Inkomsten
   Het totaal van de inkomsten in deze periode.
Uitgaven
   Het totaal van de uitgaven in deze periode.
Netto
   Het verschil tussen inkomsten en uitgaven in deze periode.
Btw in
   Het totaal aan btw berekend over de inkomsten.
Btw uit
   Het totaal aan btw berekend over de uitgaven.
Inkomsten ex btw
   Het verschil tussen inkomsten en btw in.
Uitgaven ex btw
   Het verschil tussen uitgaven en btw uit.

Print
Als u het overzicht wilt afdrukken kunt u de print knop (2) gebruiken. Er wordt dan een rapport gegenereerd. Dit rapport wordt als afdrukvoorbeeld weergegeven waarna u de mogelijkheid heeft om dit rapport af te drukken.

Export
Middels de knop Export (3) heeft u de mogelijkheid om de gegevens te exporteren in een CSV formaat. U kunt het gegenereerde CSV vervolgens bijvoorbeeld importeren in uw spreadsheet programma om er verder mee te werken.

Kolom
Met de knop Kolom (4) kunt u kiezen welke kolommen u in de tabel aan of uit wilt zetten.

Afbeelding Terug naar boven

Transactieoverzicht

Afbeelding

Het transactieoverzicht laat een tabel met al uw transacties zien. U kunt het transactieoverzicht starten via het menu Overzicht->Transactieoverzicht. Het standaard filter is ingesteld op alle transacties binnen de globale periode.

Filteren
Door middel van het filter (1) kunt u precies de transacties in het overzicht krijgen die u wilt zien. Meer informatie over het gebruik van filters vindt u hier. Door middel van de filter opties (2) kunt u veel gebruikte filters opslaan voor later gebruik.

Overzicht
De indeling van het overzicht is volledig vrij in te delen. De kolommen kunt u verplaatsen door deze naar links of rechts te slepen. Als u met de rechtermuisknop op een kolom klikt heeft u meer opties waaronder het verbergen van bepaalde kolommen. Deze instellingen worden automatisch bewaard.

Bewerkingen
Als u één of meerdere transacties selecteert worden er in de opties balk een aantal bewerkingsmogelijkheden geactiveerd (3). Hiermee kunt u een aantal bewerkingen op de transacties uitvoeren. Deze opties zijn ook beschikbaar middels een context menu. De volgende acties zijn beschikbaar

Nieuw
   Een nieuwe transactie aan uw administratie toevoegen.
Bewerk
   De geselecteerde transactie bewerken. Alleen mogelijk bij één geselecteerde transactie.
Wis
   De geselecteerde transactie(s) verwijderen.
Kruis
   Wanneer de geselecteerde transactie een interne transactie betreft maar de kruisboeking niet in uw administratie bestaat,
   dan kan die middels deze optie automatisch worden aangemaakt.
Bijlage
   De bijlagen bij de geselecteerde transactie bewerken.

Splits
   De geselecteerde transactie in twee of meerdere delen splitsen.
   Heeft u een transactie al gesplitst dan kunt u de gesplitste delen aanpassen via deze optie.
Herstel
   De splitsing van de geselecteerde transactie(s) ongedaan maken.

Postfilter
   Snel een filtervoorwaarde aan een post toevoegen op basis van de geselecteerde transactie.
Post
   Handmatig een post aan de geselecteerde transactie(s) toekennen.
Spaardoel
   Handmatig een spaardoel aan de geselecteerde transactie(s) toekennen.
Label
   Handmatig een label aan de geselecteerde transactie(s) toekennen.
Btw
   Handmatig een btw regel aan de geselecteerde transactie(s) toekennen.

Exporteren
Door middel van de 'Export' knop (4) kunt u het overzicht exporteren naar een .csv bestand. De inhoud van het csv bestand zal dezelfde inhoud bevatten als de tabel op het scherm. Dit wil zeggen dat als u de volgorde van kolommen aanpast of bepaalde kolommen verbergt dit in de export wordt overgenomen.

Kolom
Met de knop 'Kolom' (5) kunt u kiezen welke kolommen u in de tabel aan of uit wilt zetten.

Info
Met de knop 'Info' (6) kunt u het transactie info paneel in of uitklappen. Hier wordt informatie over de geselecteerde transactie weergegeven. Zijn er bijlagen aan een transactie toegevoegd dan ziet u deze hier weergegeven. U kunt een bijlage aanklikken om deze direct te openen.

Afdrukken
Als u het overzicht wilt afdrukken kunt u de 'Afdrukken' knop (7) gebruiken. Er wordt dan een rapport gegenereerd. U heeft de keuze uit een basis of een detail afdruk. Dit rapport wordt als afdrukvoorbeeld weergegeven waarna u de mogelijkheid heeft om dit rapport af te drukken.

Doorklikken
Vanuit het transactieoverzicht kunt u doorklikken naar het maandoverzicht (8). Het maandoverzicht zal worden gestart op basis van de transacties in het transactieoverzicht.

Afbeelding Terug naar boven

Rekeningbeheer

Afbeelding

Uw rekeningen kunt u beheren via Rekeningbeheer. U kunt het scherm starten via het menu Beheer->Rekeningen. Hier kunt u rekeningen toevoegen of verwijderen en voorzien van extra informatie die door Naanab finance wordt gebruikt bij het samenstellen van verschillende overzichten.

Tijdens het importeren worden rekeningen die zijn ingelezen automatisch toegevoegd aan uw administratie. Wilt u een rekening handmatig toevoegen klik dan op 'Nieuwe rekening'(1). Een bestaande rekening bewerken kan door in de lijst(2) de betreffende rekening te selecteren. Aan de rechter zijde wordt een formulier getoond om informatie over de rekening in te voeren.

In het formulier kunt u de volgende gegevens opgeven:

Rekening naam
   Een korte beschrijvende naam voor de rekening. Deze naam zal in de verschillende overzichten zichtbaar zijn.
Rekeningnummer
   Het nummer van de rekening.
Iban
   Het iban van de rekening. Dit betreft een optioneel veld.
   Wilt u bijvoorbeeld een kas beheren dan kunt u een fictief rekeningnummer opgeven in het veld 'Rekeningnummer' en het iban leeg laten.
Bestedingslimiet
   Het bestedingslimiet van de rekening. Dit wordt gebruikt om het besteedbaar bedrag te bepalen.
IJksaldo
   Het saldo op de rekening op een bepaalde dag. Dit wordt als referentie gebruikt om het actuele saldo te berekenen.
IJkdatum
   De datum waarop het ijksaldo geldt. Zie datums invoeren voor meer informatie over het invoeren van datums
Kleur
   De kleur waarmee de rekening wordt weergegeven. In het rekeningoverzicht zal de rekening deze kleur in de grafiek hebben.
Gekoppelde spaarrekening met zelfde nummer
   Wanneer uw bank een spaarrekening aan uw lopende rekening heeft gekoppeld met hetzelfde rekeningnummer,
   dan kunt u dat middels deze optie aangeven. De gekoppelde spaarrekening wordt dan in Naanab finance apart weergegeven.

Geldigheid
Het kan voorkomen dat een rekening niet altijd van toepassing is. Bijvoorbeeld een nieuwe spaarrekening of een rekening die is opgeheven. Dit zijn rekeningen die niet meer van toepassing zijn buiten een bepaalde periode. Om er voor te zorgen dat deze rekeningen niet meer in de overzichten worden weergegeven kunt u een geldigheid opgeven. Een rekening met een geldigheid zal alleen in het overzicht worden weergegeven als de geldigheidsperiode overlap heeft met de globale periode.

Als u het vinkje aanzet kunt u twee datums invoeren. Beide datums zijn optioneel. Als u beide datums invult dan zal de rekening alleen in die periode geldig zijn. Als u alleen de 'Geldig vanaf' datum invoert dan zal de rekening alleen geldig zijn na die datum, zonder einddatum. Vult u alleen de 'Geldig t/m' datum in dan is de rekening alleen geldig voor die datum, zonder begindatum.

Opslaan
Zijn alle gegevens correct ingevoerd dan kunt u deze opslaan door op de knop 'Opslaan' te klikken. Wilt u de wijzigingen ongedaan maken klik dan op 'Annuleren'.

U kunt een rekening uit uw administratie verwijderen door op de knop 'Verwijderen' te klikken. Houdt u er rekening mee dat alle transacties van die rekening ook worden verwijderd.

Afbeelding Terug naar boven

Relatiebeheer

Afbeelding

Uw relaties kunt u beheren via Relatiebeheer. U kunt het scherm starten via het menu Beheer->Relaties. Hier kunt u relaties toevoegen of verwijderen en voorzien van extra informatie die door Naanab finance wordt gebruikt bij het samenstellen van verschillende overzichten.

Tijdens het importeren worden relaties die zijn ingelezen automatisch toegevoegd aan uw administratie. Wilt u een relatie handmatig toevoegen klik dan op 'Nieuwe relatie'(1). Een bestaande relatie bewerken kan door in de lijst(2) de betreffende relatie te selecteren. Aan de rechter zijde wordt een formulier getoond om informatie over de relatie in te voeren. Boven deze lijst vindt u een invoerveld om een zoekterm in te voeren. U kunt daarmee de lijst met relaties filteren. Achter elke relatie staat tussen haakjes hoeveel transacties er aan deze relatie zijn gekoppeld.

In het formulier kunt u de volgende gegevens opgeven:

Naam
   Een korte beschrijvende naam voor de relatie. Deze naam zal in de verschillende overzichten zichtbaar zijn.
Adres
   Straat en huisnummer.
Postcode
   De postcode.
Plaats
   De (woon)plaats
Notitie
   Een aanvullende notitie.

Relatiefilter
Transacties kunnen automatisch aan een relatie worden gekoppeld. De voorwaarden voor automatische koppeling kunt u opgeven middels een relatiefilter(3). Als een relatiefilter op een transactie van toepassing is zal die transactie aan de bijbehorende relatie worden gekoppeld. Relatiefilters worden altijd automatisch op uw transacties toegepast. U hoeft dit nooit handmatig toe te passen. Uitgebreide informatie over het gebruik en de mogelijkheden van filters vindt u hier.

Heeft u aanpassingen aan een filter gemaakt dan kunt u zien wat het effect is door op de knop 'Filter testen' te klikken. Alle transacties die voldoen aan uw filter worden onderin het scherm weergegeven(4). Zo kunt u direct zien of uw filter het gewenste effect heeft. Het testen van een filter zal het filter niet direct toepassen. U kunt uw filter zonder effect op uw administratie rustig uitproberen. Wilt u uw filter leegmaken om opnieuw te beginnen dan kan dat middels de knop 'Filter wissen'.

Als u een filter van een 'Post', 'Spaardoel', 'Label' of 'Btw regel' als basis wilt gebruiken dan kunt u die eenvoudig overnemen middels de knop 'Overnemen'. Maak hiervoor een keuze in de popup. De gemaakte keuze zal het huidige filter vervangen.

Opslaan
Zijn alle gegevens correct ingevoerd dan kunt u deze opslaan door op de knop 'Opslaan' te klikken. Wilt u de wijzigingen ongedaan maken klik dan op 'Annuleren'.
U kunt een relatie uit uw administratie verwijderen door op de knop 'Verwijderen' te klikken.

Samenvoegen

Afbeelding

Tijdens het importeren van transacties worden relaties automatisch aan uw administratie toegevoegd die niet middels een filter worden gekoppeld. Het kan dan gebeuren dat relaties meerdere keren in uw administratie voorkomen maar met een net iets afwijkende naam. Bijvoorbeeld verschillende vestigingen van een bepaalde winkel.

Het is mogelijk om deze relaties samen te voegen tot één relatie. Selecteer daarvoor de relaties die u wilt samenvoegen en klik vervolgens met de rechtermuisknop op de selectie. Via het context menu kunt u kiezen voor samenvoegen.

Afbeelding Terug naar boven

Postbeheer

Afbeelding

Door middel van het scherm post beheer kunt u de posten in Naanab finance bewerken. U kunt het post beheer starten via het menu Beheer->Posten . In elke administratie zijn een aantal standaard posten aanwezig. U vindt deze posten in de lijst aan de linkerkant(1) van het scherm. Als u hier een post aan wilt toevoegen dan kan dat via de knop 'Nieuwe post'(2). De bestaande posten kunt u naar eigen smaak bewerken of verwijderen.

Als u een post wilt bewerken selecteert u deze in de lijst. Aan de rechter zijde wordt een formulier getoond om informatie over de post in te voeren.

In het formulier kunt u de volgende gegevens opgeven:

Post naam
Een korte beschrijvende naam voor de post. Deze naam zal in de verschillende overzichten zichtbaar zijn.
Sub van
Posten kunnen volledig naar eigen wens worden ingericht. Zo heeft u de mogelijkheid om posten te groeperen. Hier kunt u aangeven onder welke andere post deze post valt. Meer informatie over groeperen vindt u hieronder.
In/uit
Hiermee kunt u aangeven of het een inkomsten of uitgaven post betreft. Dit gegeven zal worden gebruikt in berekeningen en overzichten.
Kleur
Dit is de kleur waarmee deze post zal worden weergegeven in overzichten.
Dag van de maand
Met deze instelling kunt u aangeven vanaf welke dag de post moet worden meegenomen in budget berekeningen.
Stel u heeft een post 'Salaris' met een ingesteld budget van € 1.500,00 en uw salaris wordt eind van de maand naar u overgemaakt. Naanab finance zal dan begin van de maand zien dat u volgens uw budget € 1.500,00 verwacht maar dat er daadwerkelijk € 0,00 is bijgeschreven. Begin van de maand heeft u uw budget nog niet gerealiseerd. Dit zal in de overzichten onterecht een negatief beeld geven. Met deze instelling kunt u dit bijstellen.
Postfilter
Transacties kunnen automatisch aan een post worden gekoppeld. De voorwaarden voor automatische koppeling kunt u opgeven middels een postfilter(3). Als een postfilter op een transactie van toepassing is zal die transactie aan de bijbehorende post worden gekoppeld. Postfilters worden altijd automatisch op uw transacties toegepast. U hoeft dit nooit handmatig toe te passen. Uitgebreide informatie over het gebruik en de mogelijkheden van filters vindt u hier.
Heeft u aanpassingen aan een filter gemaakt dan kunt u zien wat het effect is door op de knop 'Filter testen' te klikken. Alle transacties die voldoen aan uw filter worden onderin het scherm weergegeven(4). Zo kunt u direct zien of uw filter het gewenste effect heeft. Het testen van een filter zal het filter niet direct toepassen. U kunt uw filter zonder effect op uw administratie rustig uitproberen. Wilt u uw filter leegmaken om opnieuw te beginnen dan kan dat middels de knop 'Filter wissen'.

Als u een filter van een 'Post', 'Spaardoel', 'Label' of 'Btw regel' als basis wilt gebruiken dan kunt u die eenvoudig overnemen middels de knop 'Overnemen'. Maak hiervoor een keuze in de popup. De gemaakte keuze zal het huidige filter vervangen.


Groeperen
Heeft u veel posten dan kan groeperen helpen om uw overzichten overzichtelijk te houden. Ook kunt u groeperingen gebruiken om een teruggave op een uitgaven post vast te leggen. Hier volgen enkele voorbeelden van het gebruik van groeperingen.

Afbeelding

In dit geval kunt u van de post 'Huis & Tuin' het totaal bekijken in het postoverzicht. Klapt u de post in het postoverzicht uit dan kunt u ook de detaillering zien.

Afbeelding

Heeft u een post waar de netto uitgave wordt verminderd door een teruggave dan kunt u de teruggave als subpost opnemen. Heeft u de post in het postoverzicht ingeklapt dan ziet u wat u netto werkelijk hebt uitgegeven. Klapt u de post uit dan ziet u de detaillering.

Opslaan
Zijn alle gegevens correct ingevoerd dan kunt u deze opslaan door op de knop 'Opslaan' te klikken. Wilt u de wijzigingen ongedaan maken klik dan op 'Annuleren'.
U kunt een post uit uw administratie verwijderen door op de knop 'Verwijderen' te klikken. Houdt u er rekening mee dat het filter en budgetten ook worden verwijderd.

Heeft u veel posten met subposten, dan kunt u eenvoudig alle posten in- of uitklappen. Gebruik daarvoor de knoppen '+' en '-' onder de lijst met posten.

Geldigheid
Het kan voorkomen dat een post niet altijd van toepassing is. Bijvoorbeeld studiefinanciering tijdens uw studietijd of kinderbijslag toen de kinderen nog thuis waren. Dit zijn posten die niet meer van toepassing zijn na een bepaalde periode. Om er voor te zorgen dat deze posten niet meer in de overzichten worden weergegeven kunt u een geldigheid opgeven(5). Een post met een geldigheid zal alleen in het overzicht worden weergegeven als de geldigheids periode overlap heeft met de globale periode.
Als u het vinkje aanzet kunt u twee datums invoeren. Beide datums zijn optioneel. Als u beide datums invult dan zal de post alleen in die periode geldig zijn. Als u alleen de 'Geldig vanaf' datum invoert dan zal de post alleen geldig zijn na die datum, zonder einddatum. Vult u alleen de 'Geldig t/m' datum in dan is de post alleen geldig voor die datum, zonder begindatum.

Afbeelding Terug naar boven

Budgetbeheer

Afbeelding

Via budgetbeheer kunt u de budgetten van uw posten beheren. U kunt het scherm starten via het menu Beheer->Budget.

Een budget wordt ingevoerd voor één jaar. U kunt het jaar aanpassen via de jaarselectie(1). Door middel van de keuzelijst kunt u een jaar kiezen. De pijltjes geven de mogelijkheid om snel een jaar voor- of achteruit te gaan.

Heeft u het juiste jaar geselecteerd dan kunt u het budget in de tabel invoeren(2). Typt u een waarde in de tabel dan wordt dit direct opgeslagen. U kunt een waarde per maand invoeren maar ook in het totaal veld van een post. De ingevoerde waarde zal dan automatisch gelijk worden verdeelt over de maanden. Voert u bijvoorbeeld € 600 in dan zal dat resulteren in een bedrag van € 50 per maand.

Validatie
Een budget voor een inkomstenpost dient als positief bedrag te worden ingevuld en voor een uitgaven post een negatief bedrag. Afwijking hiervan kan vreemde resultaten opleveren in de verschillende realisatie berekeningen. Geeft u dit anders op dan zal het veld als waarschuwing rood weergegeven worden(3). Weet u dat er in een bepaalde maand op een uitgaven post meer inkomt dan er uit gaat (wat bijvoorbeeld mogelijk is vanwege een teruggave) dan kunt u dit uiteraard gewoon budgetteren. Het rode veld is slechts een waarschuwing.

Opties
Via de optie 'Wissen' (4) kunt u eenvoudig een hele rij of een heel jaar leegmaken. Alle waarden worden dan op 0,00 gezet.

Om snel een budget in te kunnen voeren zijn er enkele hulpmiddelen beschikbaar. Via de optie 'Overnemen'(5) kunt u snel de werkelijke waarden of een eerder ingevoerd budget overnemen. U kunt er zo bijvoorbeeld voor kiezen om als budget voor 2012 de werkelijke waarden van 2011 over te nemen. Zo heeft u heel snel een eerste budget ingevuld. Op basis van die gegevens kunt u dan eenvoudig enkele aanpassingen maken.

Exporteren
Door middel van de 'Export' knop (6) kunt u het budget exporteren naar een .csv bestand.

Afbeelding Terug naar boven

Spaardoelbeheer

Afbeelding

Door middel van het scherm spaardoel beheer kunt u de spaardoelen in Naanab finance bewerken. U kunt het spaardoel beheer starten via het menu Beheer->Spaardoelen.

U kunt een nieuw spaardoel aanmaken door op de knop 'Nieuw spaardoel'(1) te klikken. Een bestaand spaardoel bewerken kan door deze in de lijst aan de linkerkant in het scherm te selecteren(2). Aan de rechterkant wordt een formulier getoond om het spaardoel te bewerken.

In het formulier kunt u de volgende gegevens opgeven:

Naam
Een korte beschrijvende naam voor het spaardoel. Dit zal in het spaardoeloverzicht gebruikt worden.
Start bedrag
Heeft u al een bedrag gespaard voor uw doel dan kunt u dat hier opgeven.
Start datum
De datum waarop u begint te sparen voor het spaardoel.
Streef bedrag
Het bedrag dat u gespaard wilt hebben om het doel te realiseren.
Streef datum
De datum waarop u het spaardoel gerealiseerd wilt hebben.
Interval
Met het interval geeft u aan of u bijvoorbeeld elke maand of per kwartaal spaart. Naanab finance zal op basis van deze instelling de benodigde bedragen berekenen.
Kleur
De kleur waarmee dit spaardoel in overzichten wordt weergegeven.
Spaardoelfilter
Transacties kunnen automatisch aan een spaardoel worden gekoppeld. Dit is optioneel. Handmatig een spaardoel toekennen aan een transactie kan in het transactieoverzicht.
De voorwaarden voor automatische koppeling kunt u opgeven middels een spaardoelfilter(3). Als een spaardoelfilter op een transactie van toepassing is zal die transactie aan het bijbehorende spaardoel worden gekoppeld. Spaardoelfilters worden altijd automatisch op uw transacties toegepast. U hoeft dit nooit handmatig te starten. Uitgebreide informatie over het gebruik en de mogelijkheden van filters vindt u hier.

Heeft u aanpassingen aan een filter gemaakt dan kunt u zien wat het effect is door op de knop 'Filter testen' te klikken. Alle transacties die voldoen aan uw filter worden onderin het scherm weergegeven(4). Zo kunt u direct zien of uw filter het gewenste effect heeft. Het testen van een filter zal het filter niet direct toepassen. U kunt uw filter zonder effect op uw administratie rustig uitproberen. Wilt u uw filter leegmaken om opnieuw te beginnen dan kan dat middels de knop 'Filter wissen'.

Als u een filter van een 'Post', 'Spaardoel', 'Label' of 'Btw regel' als basis wilt gebruiken dan kunt u die eenvoudig overnemen middels de knop 'Overnemen'. Maak hiervoor een keuze in de popup. De gemaakte keuze zal het huidige filter vervangen.

Opslaan
Zijn alle gegevens correct ingevoerd dan kunt u deze opslaan door op de knop 'Opslaan' te klikken. Wilt u de wijzigingen ongedaan maken klik dan op 'Annuleren'.
U kunt een spaardoel uit uw administratie verwijderen door op de knop 'Verwijderen' te klikken. Houdt u er rekening mee dat het filter ook wordt verwijderd.

Afbeelding Terug naar boven

Labelbeheer

Afbeelding

Door middel van het scherm labelbeheer kunt u de labels in Naanab finance bewerken. U kunt het labelbeheer starten via het menu Beheer->Labels . Als u een label wilt toevoegen dan kan dat via de knop 'Nieuw label'(1).

Als u een label wilt bewerken selecteert u deze in de lijst(2). Aan de rechter zijde wordt een formulier getoond om informatie over het label in te voeren.

In het formulier kunt u de volgende gegevens opgeven:

Naam
Een korte beschrijvende naam voor het label. Deze naam zal in de verschillende overzichten zichtbaar zijn.
Kleur
Dit is de kleur waarmee het label wordt aangeduidt.
Labelfilter
Transacties kunnen automatisch aan een label worden gekoppeld. U kunt het filter ook leeg laten en transacties handmatig aan een filter koppelen. De voorwaarden voor automatische koppeling kunt u opgeven middels een labelfilter(3). Als een labelfilter op een transactie van toepassing is zal die transactie aan het bijbehorende label worden gekoppeld. Labelfilters worden altijd automatisch op uw transacties toegepast. U hoeft dit nooit handmatig te starten. Uitgebreide informatie over het gebruik en de mogelijkheden van filters vindt u hier.
Heeft u aanpassingen aan een filter gemaakt dan kunt u zien wat het effect is door op de knop 'Filter testen' te klikken. Alle transacties die voldoen aan uw filter worden onderin het scherm weergegeven (4). Zo kunt u direct zien of uw filter het gewenste effect heeft. Het testen van een filter zal het filter niet direct toepassen. U kunt uw filter zonder effect op uw administratie rustig uitproberen. Wilt u uw filter leegmaken om opnieuw te beginnen dan kan dat middels de knop 'Filter wissen'.

Als u een filter van een 'Post', 'Spaardoel', 'Label' of 'Btw regel' als basis wilt gebruiken dan kunt u die eenvoudig overnemen middels de knop 'Overnemen'. Maak hiervoor een keuze in de popup. De gemaakte keuze zal het huidige filter vervangen.

Opslaan
Zijn alle gegevens correct ingevoerd dan kunt u deze opslaan door op de knop 'Opslaan' te klikken. Wilt u de wijzigingen ongedaan maken klik dan op 'Annuleren'.
U kunt een label uit uw administratie verwijderen door op de knop 'Label verwijderen' te klikken.

Afbeelding Terug naar boven

Btw beheer

Afbeelding

Door middel van het scherm btw beheer kunt u de btw regels in Naanab finance bewerken. U kunt het btw beheer starten via het menu Beheer->Btw regels . Als u een btw regel wilt toevoegen dan kan dat via de knop 'Nieuwe btw regel'(1).

Als u een btw regel wilt bewerken selecteert u deze in de lijst(2). Aan de rechter zijde wordt een formulier getoond om informatie over de btw regel in te voeren.

In het formulier kunt u de volgende gegevens opgeven:

Naam
Een korte beschrijvende naam voor de btw regel. Deze naam zal in de verschillende overzichten zichtbaar zijn.
Percentage
Dit is het btw percentage waarmee gerekend wordt.
Btw filter
Transacties kunnen automatisch aan een btw regel worden gekoppeld. De voorwaarden voor automatische koppeling kunt u opgeven middels een btw filter(3). Als een btw filter op een transactie van toepassing is zal die transactie aan de bijbehorende btw regel worden gekoppeld. Btw filters worden altijd automatisch op uw transacties toegepast. U hoeft dit nooit handmatig te starten. Uitgebreide informatie over het gebruik en de mogelijkheden van filters vindt u hier.
Heeft u aanpassingen aan een filter gemaakt dan kunt u zien wat het effect is door op de knop 'Filter testen' te klikken. Alle transacties die voldoen aan uw filter worden onderin het scherm weergegeven(4). Zo kunt u direct zien of uw filter het gewenste effect heeft. Het testen van een filter zal het filter niet direct toepassen. U kunt uw filter zonder effect op uw administratie rustig uitproberen. Wilt u uw filter leegmaken om opnieuw te beginnen dan kan dat middels de knop 'Filter wissen'.

Als u een filter van een 'Post', 'Spaardoel', 'Label' of 'Btw regel' als basis wilt gebruiken dan kunt u die eenvoudig overnemen middels de knop 'Overnemen'. Maak hiervoor een keuze in de popup. De gemaakte keuze zal het huidige filter vervangen.

Opslaan
Zijn alle gegevens correct ingevoerd dan kunt u deze opslaan door op de knop 'Opslaan' te klikken. Wilt u de wijzigingen ongedaan maken klik dan op 'Annuleren'.
U kunt een btw regel uit uw administratie verwijderen door op de knop 'Verwijderen' te klikken.

Afbeelding Terug naar boven

Importeer sjablonen beheer

Naanab finance kan veel bankformaten standaard inlezen. Als het formaat van uw bank niet standaard wordt ondersteund kunt u door middel van een importeer sjabloon zelf aangeven hoe Naanab finance het bestand kan verwerken.

Het principe van een importeer sjabloon is heel simpel. U verteld Naanab finance in welke volgorde de informatie van uw bank in het bestand staat. In de wizard transacties importeren kunt u vervolgens uw importeer sjabloon kiezen bij het inlezen.

Import sjablonen beheer is te starten via het menu Beheer->Import sjablonen.

Afbeelding

Om een nieuw sjabloon aan te maken klikt u op de knop 'Nieuw sjabloon' (1). Met het pijltje bij deze knop kunt u eventueel een van de meegeleverde sjablonen als basis gebruiken. U ziet vervolgens een formulier waarin u de volgende velden kunt opgeven.

Sjabloon naam
Een korte beschrijvende naam voor het sjabloon. Onder deze naam vindt u het sjabloon terug in de wizard transacties importeren.
Veld scheiding
Karakter gescheiden: tussen de velden staat steeds hetzelfde karakter om de velden te scheiden.
Vaste breedte: de velden bestaan altijd uit hetzelfde aantal karakters.
Scheidingsteken
Kommagescheiden: als de velden gescheiden zijn door middel van een komma.
Tabgescheiden: als de velden gescheiden zijn door middel van een tab.
Anders: Als er een ander scheidingsteken wordt gebruikt. U kunt zelf het karakter opgeven.
Start bij regel
Hiermee kunt u een aantal regels overslaan bij het inlezen. Soms komt het voor dat er in een bestand eerst wat algemene tekst of kolom informatie staat. Die kunt u overslaan door het nummer op te geven van de eerste regel die moet worden verwerkt.
Importeer sjabloon tester
Een aantal instellingen zult u misschien niet direct weten. Bijvoorbeeld welk scheidingsteken er door uw bank gebruikt wordt. Door middel van de importeer sjabloon tester (2) kunt u direct zien welk effect bepaalde instellingen hebben.

In de eerste kolom ziet u welke velden u heeft opgegeven. Daarachter worden de gegevens getoond zoals ze met de huidige instellingen worden ingelezen. Wordt alle informatie uit het gekozen bestand in de eerste rij weergeven dan is dat een teken dat u een onjuiste veld scheiding heeft gekozen.

Wordt de informatie netjes in rijen weergegeven dan is de gekozen veld scheiding correct. Als u de inhoud van het bestand wilt inzien zonder toepassing van de door u opgegeven veld indeling dan kunt u de bron direct inzien. Kies daartoe de tab 'Bron' (3) onderaan de importeer sjabloon tester.

Veld definitie
Door middel van de knop 'Veld toevoegen' kunt u velden toevoegen. Door middel van de importeer sjabloon tester kunt u zien hoeveel velden er nodig zijn voor het bestand van uw bank. Per veld kunt u de volgende gegevens opgeven:

Veld
Dit is het nummer van het veld, het nummer van de rij in de importeer sjabloon tester. Deze nummering wordt automatisch bijgewerkt wanneer u de velden versleept door middel van de sleep greep (4)
Type
Het type van het veld. Bijvoorbeeld 'Rekeningnummer' of 'Bedrag'. De velden 'Bedrag' en 'Boekdatum' zijn verplicht. Alle overige velden zijn optioneel.
Formaat
Bij een datum veld kunt u opgeven in welk formaat de datum is genoteerd. Bij het inlezen zal Naanab finance dit formaat gebruiken om de datum te verwerken. Enkele voorbeelden:
12-10-2012 = dd-MM-yyyy
2012/10/12 = yyyy/MM/dd
12102012 = ddMMyyyy
Breedte
Als u heeft opgegeven dat velden een vaste breedte hebben dan kunt u hier aangeven hoeveel karakters het veld beslaat.
Heeft u alle gegevens ingevuld dan kunt u het sjabloon opslaan door op de knop 'Opslaan' te klikken. Nadat u uw sjabloon heeft opgeslagen kunt u het in de wizard transacties importeren gebruiken.

Afbeelding Terug naar boven

Imports beheer

Afbeelding

In imports beheer kunt u zien welke bestanden u heeft geïmporteerd. U start imports beheer via het menu Beheer->Imports.

In de tabel (1) ziet u alle bestanden die u in Naanab finance heeft ingelezen. Om het inlezen van een bestand ongedaan te maken selecteert u een bestand in de tabel en drukt op de knop 'Ongedaan maken' (2). Alle transacties die uit het geselecteerde bestand komen worden dan uit uw administratie verwijderd.

Wilt u zien welke transacties er met een bepaalde import zijn geïmporteerd dan kunt u met de optie 'Transacties' (3) het transactieoverzicht openen. De transacties van geselecteerde imports worden dan weergegeven.

Afbeelding Terug naar boven

Datum veld/Kalender

Afbeelding

Met een datum veld kunt u op een aantal manieren een datum opgeven. U kunt de datum direct in het datum veld(1) intypen. Drukt u op enter of verliest het veld de focus, dan zal de opgegeven datum worden verwerkt. De datum kan ook worden gekozen door middel van een kalender.

Drukt u op het pijltje naar beneden(2) dan verschijnt er een kalender. U kunt door maanden en jaren bladeren:

(3)Een jaar terug
(4)Een maand terug
(7)Een maand vooruit
(8)Een jaar vooruit
Klik op de maand (5) om direct een maand uit een lijst te kiezen. Als u op het jaar(6) klikt kunt u direct het gewenste jaartal intypen.
Als u de gewenste maand en jaar in de kalender ziet kunt u op de juiste dag(9) klikken om de datum in te voeren.

Door middel van de knop 'Vandaag'(10) kunt u direct de dag van vandaag invoeren.

Afbeelding Terug naar boven

Invoer van filters

Door middel van filters kunt u op een eenvoudige manier zeer uitgebreide selecties maken van transacties. Filters kunt u gebruiken om transacties te zoeken. Maar bijvoorbeeld ook voor posten om geautomatiseerd transacties toe te kennen.

Een simpel filter

Afbeelding

Om een simpel filter te maken hoeft u slechts enkele instellingen te maken.

Veld (1)
Het veld waar u op wilt zoeken. Bijvoorbeeld 'omschrijving' of 'bedrag'.
Toepassing (2)
Keuze hoe uw voorwaarde moet worden toegepast. Bijvoorbeeld 'bevat' bij omschrijving of 'groter dan' bij een bedrag
Voorwaarde (3)
De voorwaarde die wordt toegepast op het geselecteerde veld.
Door middel van de '-' knop (4) kunt u de regel verwijderen. Als u de laatste regel uit uw filter verwijdert dan zal er automatisch een lege regel worden toegevoegd. Drukt u op de '+' knop (5) dan kunt u een regel aan uw filter toevoegen om een extra voorwaarde op te geven.
Extra voorwaarden toevoegen

Afbeelding

Als u op de '+' knop drukt zal er standaard een regel met 'Of' keuze worden toegevoegd. Houdt u de 'Ctrl' knop op uw toetsenbord ingedrukt tijdens een klik op de '+' knop dan staat de keuze op 'En'. Deze keuze kunt u veranderen middels de keuzelijst (1). Heeft u de keuze op 'Of' staan dan kunt u bijvoorbeeld het volgende filter maken om transacties te selecteren die bij Albert Heijn of bij Jumbo zijn gedaan.

Afbeelding

Wilt u bijvoorbeeld transacties selecteren die zijn gedaan bij een Shell tankstation met een bedrag kleiner dan € -100,00 dan kunt u de volgende instellingen maken.

Afbeelding

In het geval van een 'En' keuze worden de twee regels zoals hierboven in een groep weergegeven. Zo kunt u eenvoudig zien hoe de verschillende voorwaarden worden toegepast. 'Of' regels zijn altijd de start van een nieuwe groep.

Voorwaarden invoeren
Afhankelijk van het type veld dat u selecteert biedt de filtereditor u andere mogelijkheden om voorwaarden in te voeren. Zo geeft selectie op het post veld een keuzelijst met uw posten of selectie op boek- of rentedatum een kalender. De filtereditor biedt hierin veel mogelijkheden. Probeer de verschillende mogelijkheden eens rustig uit door verschillende velden en toepassingen te selecteren.

Afbeelding

Groep altijd van toepassing maken

Afbeelding

Door de juiste voorwaarden te combineren kunt u precies de transacties selecteren die u wilt hebben. Om dit nog makkelijker te maken kunt u bij een groep door middel van de 'Opties' knop (1) aangeven dat deze altijd van toepassing is. Zoals toegepast in bovenstaande voorbeeld vindt u transacties bij Albert Heijn of Jumbo maar altijd in de opgegeven periode en altijd met een bedrag kleiner dan € -50,00.

Afbeelding Terug naar boven
Afbeelding SHA1 hashcode: 9e0955218adf3d01bd0c38d2eb39191ef6e0de83 20240427 #92 Afbeelding
Plaats reactie